woensdag 30 januari 2013

Bergen, Zout, Inca ruïnes en heel veel kinderen...


Geen Machu Pichu maar andere hoge bergen
Na heel veel geregel afgelopen vrijdag is het toch niet gelukt om naar Machu Pichu te reizen, hier gaan we nu komend weekend heen.
Achteraf fijn om ook even een adem pauze te hebben na een volle week in Peru waarin wij afgelopen vrijdag ook afscheid hebben genomen van de jongens in het huis waar we de eerste week werkzaam zijn geweest. Voor de 3 oudste jongens hebben we een Monopoly spel van de Machu Pichu gekocht hier droomden zij al de hele week van en hebben hier gelijk de hele middag mee gespeeld.

Het weekend op pad
Afgelopen weekend konden we iets rustiger aan doen. We zijn zaterdag naar Cristo Blanco gegaan het Christes beeld wat vanuit Cusco boven op de berg dag en nacht te zien is. Marlen een Duits meisje die bij ons op de talenschool zit is het hele weekend met ons mee op stap geweest. Na de wandeling van de berg (waar we ook veel zwerfhonden tegen kwamen) naar het centrum van Cusco terug zijn wij Hotel Ninos gaan bezoeken. Dit is een straatkinderen project, 10 jaar geleden opgezet door een Nederlandse vrouw. www.hotelninos.com.  ’s Avonds hebben we samen met Marlen de dag afgesloten in Paddy’s Pub (hier kwam Sanne 7 jaar geleden ook toen ze met Jessica door Peru reisde).
Zondag wilden we even wat anders zien dan Cusco en hebben we de lokale bus gepakt naar Chinchero een inca-dorpje met en grote markt veel kappers en tuc-tucs.Onze eindbestemming was Moray en in de LP hadden we al gelezen dat het een uitdaging was om hier te komen. Na wat rondvragen zijn we de eerste de beste bus weer ingesprongen en deze zette ons af op een kruising omringt door hoge met sneeuw bedekte bergen. Daar stonden we midden in de Heilige Vallei.
Gelukkig stond er ook een aardige taxi-chauffeur die ons verder bracht naar Maras, een uitgestorven dorpje met zandpaden waar je alleen wat ezels tegen kwam.
Hierna reden we langs afgronden richting Moray. Eigenlijk hadden we alle drie geen idee waar we nou eigenlijk heen gingen. Het bleek een prachtige Inca ruïne te zijn. Deze plek was een belangrijke plek voor landbouwexperimenten in de tijd van de Inca’s.
Hierna zijn we doorgereden naar de zoutwinningsvelden van Salinas. Hier vind je zout water uit de grond wat opdroogt in de zon en het zout afzet aan de oppervlakte.
Terug bij de kruising kwam er na een poos de lokale bus die terug ging naar Cusco. In de bus was het extra gezellig het was zondag, marktdag en eind van de dag waardoor iedereen terug moest naar Cusco en er dit keer nog steeds mensen bij kwamen toen de bus allang vol zat/stond. Joke werkte voorin de bus als hulp van de chauffeur en hielp mee met in uit laden van Inca markt vrouwen.

Een nieuwe week in het weeshuis
Goed uitgerust van het weekend!!! Begonnen we maandag in een nieuwe verdieping binnen het project. Dit keer met 7 meiden en 2 jongens, even schakelen qua activiteiten en namen. Ondertussen zijn we al ervaren met het bedenken van buitenspelen en knutselactiviteiten. Dinsdag zijn we na de pauze de Spaanse les uitgesneakt en hebben we de markt afgestruind voor Hoelahoeppen en springtouwen. Hier waren de meiden en de jongens erg blij mee.
We beginnen te merken dat de dagen toch wat te vol zitten, helemaal na middagen met 20 kinderen buiten spelen, vermaken en troosten.
Daarom starten we allebei vrijdag met individuele Spaanse lessen in de ochtend dit is 2 uur in plaats van 4 uur. Ondertussen zijn wij samen met Hanna een andere vrijwilliger binnen het project begonnen met het organiseren van een dagje uit voor alle 60 kinderen. Zij wonen op een terrein afgesloten door muren en een grote poort waar dag en nacht een bewaker is. De moeders in de huisjes gaven aan dat een dagje uit geweldig zou zijn. Het is een hele klus maar we hopen zoveel mogelijk vrijwilligers mee te krijgen. We hebben vandaag gesproken met de directrice en toestemming gekregen voor dit uitje op 14 februari Valentijnsdag gaan we op pad.
We denken aan de dierentuin, of een grote speeltuin met eten als afsluiting.

Op bezoek bij een ander project
Dinsdagavond zijn we vanuit de talenschool op bezoek geweest bij een Canadees/Peruaans project www.mosqoy.org  Dit is een soort van studentenhuis waar 25 jongeren uit het platteland Peru wonen en zo de kans krijgen om een studie te volgen in Cusco. In ruil hiervoor is het de bedoeling dat ze na 3 jaar terugkeren naar hun omgeving en hun kennis delen. Het was erg gezellig om met de jongeren te kletsen en ze hadden voor ons gekookt.
Dit is onze laatste week dat we bij Dina in huis wonen vrijdag verhuizen we naar een appartement boven in de talenschool.


Vind jij het leuk om mee te werken aan het dagje uit voor de 60 kinderen uit het weeshuis. Schenk dan nu in plaats van een verjaardagscadeau voor Sanne een donatie. (Ik wordt 9 februari 30!!)
Rekening nummer: 369432940  tnv Sanne van der Werff (zet erachter bestemming Peru)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten