donderdag 7 februari 2013

Machu Pichu, verhuizen en DiacompadreDiacompadre in het weeshuis

Diacompadre

onderweg naar het project

onderweg naar het projectDiacompadre 

Elke dag feest op het plein van San Blas

onderweg naar het projectons studentenhuis
Bovenop de Huynu Pichu
Diacompadre in het weeshuis
Afgelopen week hebben we diacompadre gevierd in ons project. De directrice vroeg ons op de donderdagochtend te komen in plaats van de middag omdat er een viering zou zijn met de kinderen.
Diacompadre is een soort vaderdag maar dan op zijn Peruaans. Het begon rustig met buiten wat eten met de kleinste kinderen en de moeders van de huizen. Hierna kwam de eerste emmer water tevoorschijn, en slingers en spuitbussen met schuim. De traditie is dat mannen kleddernat worden gegooid met waterballonnen en emmers water. Nu hadden niet alleen de kinderen heel veel lol maar ook de moeders die met emmers waters gooiden.  Ook Sanne en Hanna (andere vrijwilligster) moesten eraan geloven. Het water stond tot in de schoenen.
“s Middags belanden we een erg boeiende optocht in een wijk naast waar wij wonen. Het straatorkest en alle buurtbewoners konden niet meer recht lopen maar begonnen net aan hun grote optocht door de buurt. Het leek alsof we in een film van Filini terecht waren gekomen.(zie foto’s)

Weekend Machu Pichu
Het weekend zijn we zaterdagochtend vroeg naar de Machu Pichu afgereisd. Bus, en trein dwars door de bergen en langs een héle wilde bruine rivier de riobamba in het regenseizoen.
’s Middags zijn we aangekomen in Aguas calientes het dorpje onder aan de Machu Pichu en zijn we in de hotsprings gedoken, erg fijn zo na 2 weken bikkelen in het project en weer een afscheid van een groep. De hotsprings was een paradijsje op zich. De zon scheen en omringt door mega hoge bergen.
Zondag was de dag om naar de Machu Pichu te gaan. Om 5.30 ging de wekker en zijn we met de bus omhoog gereden. De Machu Pichu was weer overweldigend mooi, Sanne was hier voor de 2e keer (7 jaar geleden is zei via de inca trail er naar toe gelopen). We hebben er uren doorgebracht en Joke heeft weer duizenden foto’s gemaakt. Sanne is de Huaynu Pichu nog omhoog geklauterd 600treden verticaal omhoog Huynu Pichu betekend “kleine berg” maar zo voelde het niet.
Machu Pichu betekend grote berg. In de middag zijn we via een jungle pad twee uur naar beneden terug naar het dorp gelopen.
’s Avonds zijn we met de trein en bus teruggereisd en waar we om 12.00 in ons nieuwe stekkie aankwamen.
We wonen nu boven de talenschool in het oude centrum van Cusco, ook wel weer lekker om je eigen gang te gaan. Op het plein van San Blas waar wij naast wonen is het carnaval al flink losgebarsten.
De muziek krijgen we goed mee ’s nachts als we willen slapen.

Nieuwe groep in het weeshuis en dagje dierentuin organiseren!
Afgelopen maandag zijn we weer in een nieuwe groep begonnen, hier wonen 7 jongens en 2 meiden.
10 minuten dachten we wat een rustige groep maar het blijkt nu na 2 dagen de meeste wilde groep tot nu toe te zijn, met hele ondeugende aandacht vragende jongetjes. Gister hadden we onze eerste gewonden; een bloedneus en een gat in het hoofd. Gelukkig was de zuster van het weeshuis er snel bij en konden ze erna weer lachen. Deze week hebben we allebei nog voor de laatste week individuele Spaanse lessen in de ochtend. Dit geeft iets met rust en tijd om nog meer andere dingen te bekijken.
Zojuist hebben we overleg gehad met Niko van de talenschool over het uitje wat we volgende week 14 februari met de 60 kinderen gaan doen. We huren een bus met plek voor 30 maar hier in Peru gaan er 3 kinderen op een stoel. En wij staan in het gangpad. Dan reizen we naar de dierentuin in Tipon. Daar krijgen alle kinderen een lunch met kip, salade en patat en erna krijgen ze een rondleiding langs de dieren. Voor veel kinderen zal dit de eerste keer zijn dat ze in een dierentuin komen. Erna is er nog tijd om te voetballen en te spelen.

Vind jij het leuk om mee te werken aan het dagje uit voor de 60 kinderen uit het weeshuis. Schenk dan nu in plaats van een verjaardagscadeau voor Sanne een donatie. (Ik wordt 9 februari 30!!)
Rekening nummer: 369432940 (zet erachter bestemming Peru)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten