donderdag 24 januari 2013

Full time aan de slag in Cusco...

Ondertussen zijn wij hier alweer een week. Afgelopen maandag zijn wij gestart met onze Spaanse lessen in de ochtend van 8:30 tot 13.00.Sanne zit in een gevorderde groep met 5 andere reizigers en Joke in de beginners-groep met 3 anderen. Elke ochtend lopen wij van onze familie een half uur naar onze school.
Onderweg naar school komen we nog allerlei vieringen tegen. Elke dag wordt er in Cusco wel iets gevierd.Als we tijd te kort hebben racen we met de supertaxi's van Cusco voor 3 sol (is 1euro50cent) naar de familie om te lunchen.Daarna  sprinten we door naar het project aan de rand van Cusco waar we deze maand werken.

Het was een indrukwekkende week. Het weeshuis-project bestaat uit 6 huizen waar per huis 10 kinderen wonen met een surrogaat moeder. Deze moeders zijn dag en nacht in deze huizen 8 dagen achter elkaar en krijgen dan 1 dag vrij. Per week werken wij in een van deze huizen.
Deze week was het een overweldigende kennismaking met deze 10 kleine koppies van 2 tot 14 jaar. De moeder van het huis is blij dat wij er zijn en laat graag de 10 kinderen alleen aan ons over. Tot nu toe zijn we elke middag eerst buiten gaan spelen op het afgesloten terrein waar een stenen voetbalveld is en wat kapotte speel-attributen. Zo na een paar dagen werken zijn we eigenlijk blij dat we met zijn 2en in dit project zijn want zo kan Joke zich ontfermen over de kleintjes en kan Sanne daardoor een partijtje voetballen met de wat oudere jongens. De kinderen kunnen alleen naar buiten als er vrijwilligers in een van de huisjes werken de rest van de 50 kinderen zitten binnen.
Het is ontzettend fijn dat we iets voor ze kunnen betekenen helemaal nu ze ook vakantie hebben en bijna de hele dag thuis zijn. Het is ook zeker intensief alle kinderen zijn overlevers en vragen veel aandacht en dat verdienen ze ook zeker. Na het buiten spelen gaan we binnen eerst helpen met huiswerk, erna knutselen en spelletjes spelen. Sanne heeft al voorgelezen over de heilige maagd Maria (met dit boek kwam een van de kinderen aanzetten) en dit alles in het Spaans met veel moeilijk uit te spreken woorden.De kinderen hebben  samen met Joke zich een hele middag vermaakt met het vouwen van vliegtuigjes. De 2 oudste jongens bleken geweldig goed te zijn in origami met de vouwblaadjes die we vanuit Nederland mee hadden genomen.

Gisteravond hebben we naast het studeren, werken en elke avond huiswerk maken, zelfs nog een panfluit workshop in de talenschool meegedaan. Met z'n tienen konden we binnen 5 minuten El Condor Passa            fluiten. Erg komisch.
Waarschijnlijk reizen we komend weekend met de trein naar de Machu Pichu. voor 2 dagen.En gaan we maandag weer verder met taalles en werken in het weeshuis.

1 opmerking:

  1. Wat bijzonder allemaal! Jullie verrichten goed, waardevol werk. Heel gaaf!

    BeantwoordenVerwijderen