dinsdag 12 februari 2013

Jarig, Carnaval en onze laatste week werken in Cusco


De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. We zijn alweer in onze laatste week in Cusco beland en zijn nog lang niet uitgekeken

Allereerst bedankt voor de bijdrage aan het uitstapje voor de kinderen van het weeshuis waar we vrijwilligerswerk doen! We hopen deze kinderen donderdag een onvergetelijke dag te geven (en voor ons ook) en samen met jullie donatie, van Hanna andere vrijwilligster en Niko zijn donaties vanuit Oostenrijk kunnen we voor alle kinderen een mooie dag organiseren!

30 in Peru en Carnaval op z’n Peruaans!Afgelopen weekend hebben we op zaterdag Sanne haar 30ste verjaardag gevierd. Altijd weer een verassing hoe dit gaat in het buitenland. ’s Ochtends was het appartement al versierd en Joke had in haar beste Spaans (waar een cursus al niet goed voor is) een prachtige chocoladetaart besteld bij de bakker om de hoek. Niko de vrijwilligersco√∂rdinator van de talenschool had al aangegeven dat hij de benedenverdieping ’s avonds wel wou open stellen voor een feestje.Overdag's zijn we eerst lekker gaan brunchen als moeder en dochter in het zonnetje op de San Blas. Erna zijn we samen met onze huisgenoot Ietsje de markt achter de “bekendere” San Pedro markt gaan verkennen. Hier hebben nog een cavia slager ontdekt wat voor ons iets minder smakelijk was.
’s Avonds is de verjaardag goed en gezellig gevierd met voornamelijk Nederlanders die hier in de talenschool wonen maar desondanks erg gezellig en toch nog op z’n Peruaans. Niko en andere huisgenoten hadden nog een prachtige chocoladetaart geregeld waar Sanne de eerste hap van moest nemen en niets vermoedend met haar gezicht in de taart werd geduwd. (Peruaanse traditie).Zondag was het weer feest! Carnaval in Peru wordt goed gevierd. Eind van de ochtend zijn we met een groepje (Maaike, Wim Pieter en Ietsje die hier Antropologisch onderzoek gaan doen vanuit Utrecht, en wij kennen via de talenschool en Marlen) richting de Plaza de Armas gegaan. Het plein stond helemaal vol en er waren traditionele dansers en optochten. Toen deze eenmaal weg waren was iedereen bewapend met schuimspuitbussen, waterballonnen, emmers en waterpistolen. We hebben ons in het gevecht gestort. Het schuim komt echt overal, ogen, oren en je moet vooral je mond dichthouden. Op het plein kwamen we nog een paar groepen van ons weeshuis tegen die met de moeders op pad waren om carnaval te vieren.


Een straatmeisje sloot al snel vriendschap met ons en is de hele dag met ons op pad geweest waarna we nog lekker pizza met haar hebben gegeten. Eind van de dag was iedereen doorweekt en koud, (behalve Joke, die was ook ongewapend) aangekomen in het appartement was helaas het heet water op.Onze laatste week vrijwilligerswerk in het weeshuis
Maandag zijn we in onze laatste groep binnen het weeshuis begonnen, omdat er nog een chocoladetaart over was van het weekend hebben we deze afgelopen maandag uitgedeeld bij 2 groepen. We werden wel honderd keer bedankt en ze waren echt aan het genieten.
Ook deze week hebben we weer volop geknutseld, spelletjes gedaan en sprookjes voorgelezen en veel buiten gespeeld.

elke dag op weg naar het werk spreken we deze mevrouw! ze wil graag met ons mee naar Nederland’s Avonds zijn we samen met een Nederlands stel die hier wonen en een duurzaam reisbureau runnen: www.responsibletravelperu.com (hun hebben we het eerste weekend in Pisac ontmoet) en de 3 anderen uit Utrecht  uit eten geweest bij een heel gezellig Peruaans restaurantje.Morgen is de laatste werkdag in het weeshuis. Donderdag hebben we de knallende afsluiter als we met alle kinderen en (surrogaat) moeders naar de dierentuin in Tipon gaan. We hebben een bus geregeld (met 30 zitplaatsen waar we met z’n 60en ingaan), uitgebreide lunch voor iedereen en een rondleiding voor de kinderen. We hebben er heel veel zin in.
Dierenopvang buiten Cusco
Deze week werken we in de middagen in het weeshuis en de ochtenden zijn we vrij zodat we nog de omgeving kunnen verkennen. Vanochtend zijn we met de lokale bus naar een dierenopvang geweest midden in de bergen. Dit wordt gerund door een Peruaanse familie. Hier wonen onder andere 3 poema’s die jarenlang in een discotheek in Lima als entertainment zijn gebruikt. Ook is er 3 weken geleden een nieuwe Condor binnen gebracht. Deze Condor is gevonden in een familie in Puno waar hij 6 jaar lang in een hoekje leefde en zijn leven lang nog nooit gevlogen had. Een toerist ontdekte deze Condor en kocht hem vrij voor 200 dollar. Gelukkig krijgen deze dieren in deze opvang een nieuwe kans. Erna zijn we langs de route terug bij een heel mooi Inka dorpje uitgestapt 
Op doorreis
Zaterdag nemen we afscheid van onze woonplaats Cusco en vliegen we door naar Arequipa hier zullen we een paar dagen blijven voordat we doorvliegen naar Lima
Gelukkig dat we vliegen en geen nachtbus hebben van 10 uur, want gisteravond hoorde we de slechte berichten over de overstromingen en aardverschuivingen op het treinspoor naar Machu Pichu die afgelopen zaterdag zijn begonnen waardoor alles plat ligt. En in Arequipa schijnen ook hele erge overstromingen te zijn op dit moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten