donderdag 14 maart 2013

Costa Rica op zn best! apen, slangen, haaien, tapir, en de rest...


Weer terug naar huis…
Het avontuur van 2 maanden is ten einde gekomen. Maar het was weer een geweldige trip door Peru en Costa Rica. Op dit moment zit ik te wachten in het hostel in San Jose totdat ik naar het vliegveld vertrek en terug vlieg naar Lima/Peru hier blijf ik dan een nacht en vlieg morgen ochtend via Madrid terug naar Amsterdam. Daniel is vanochtend heel vroeg 04.00 vertrokken en zit op dit moment in zijn overstap in Miami.


National park Manual antonio
De laatste 2 weken heb ik samen met Daniel ook nog onwijs veel mooie plekken, natuur en dieren gezien.
Nadat Daniel 2 weken geleden aankwam in San Jose zijn we de volgende dag op doorreis gegaan, we hebben de bus naar beneden gepakt om de pacifische kust langzaam af te reizen. Onze eerste stop was in Manual Antonio. Dit plaatje staat erom bekend iets drukker/toeristischer te zijn door het populaire national park; Manual Antonio. We kwamen er toch langs dus wilden er toch gaan kijken. We vonden een slaapplek buiten het kleine dorpje op de weg er naar toe daar valt het mee met de drukte. De slaapplek die we op het oog hadden zat wel vol dus in plaats van aan de oceaan kant te slapen met uitzicht over de zonsondergang belandde we in een hotelletje aan de jungle kant van de weg. Hier sliep niemand maar dit was stiekem een hele goeie plek. De volgende ochtend toen we wakker werden en de balkon deuren opende hadden we gelijk een privé show van een grote groep squirrel monkeys. Deze aapjes had ik aan de carribische kant ook nog niet gezien en schijnen zeldzamer te zijn. In heel Costa Rica zijn er op dit moment nog 1500 van.
Die dag was het national park gesloten want het was maandag (krijgen de dieren ook een dagje rust) en zijn we naar een afgelegen baai gelopen, onderweg kwamen we ook nog een groep white face cappuchijn monkeys tegen. De baai was prachtig en lekker rustig.
De volgende dag  hebben we vroeg een bezoek gebracht aan manual antonio National Park. Het was idd wel druk. Grote groepen toeristen met gidsen trokken het park door. Dus het was ook leuk mensen kijken, we konden goed mee liften met de gidsen die weer iets gespot hadden en enthousiast stonden te wijzen. Er lag een behoorlijk grote slang achterin een rivier te slapen, we hebben luiaarden gezien, white face cappuchijn aapjes, en de brulapen hoorde je op de achtergrond brullen.In het gebied had je een paar mooie routes die je kon wandelen en waar het ook wat rustiger was. De zonsondergang aan de west kant van Costa Rica is geweldig dus hier konden we elke avond in een restaurantje van genieten. Om 18.00 gaat hier het hele jaar de zon al onder.

Uvita, jungle, snorkelen en dolfijnen
Na 2 nachten Manual antonio hebben we de bus gepakt naar Dominical een kustplaatsje wat een zandweg is met wat slaapplekken en waar veel surfers op af komen. Hier aangekomen (eind van de dag) liepen we rond op zoek naar een slaapplek, de eerste zat vol, de 2e ook,  en de rest erna ook. De week er voor is hier in de buurt een heel groot Yoga, Goa, Vuurshow festival geweest “Envision” en alle feestgangers zijn blijven hangen in dit dorp waardoor er geen enkele slaaplplek meer vrij was, het werd al donker dus we besloten een taxi door te pakken naar Uvita een rustiger plaatsje 20km verder op. Hier hadden we na Dominical sowieso heen gewild. Uvita is prachtig, en rustig het is niet echt een dorpje het zijn meer wat huisjes en hostels verspreid door een gebied van jungle, kust gebied en bergen. De kuststrook is Marina Ballena national park een beschermd kustgebied waar veel dolfijnen, walvissen en veel meer leeft. Het walvissen seizoen was net afgelopen maar tijdens de snorkel trip die we maakten hebben we vanuit de boot ontzettend veel dolfijnen gezien. We hebben hier 2 nachten bij een Costa Ricaanse familie in een bungalowtje gelogeerd en 2 nachten wat hoger in de bergen bij een open houten hostel waar je zo de jungle in kijkt, gerund door een Duitse vrouw, met haar vriend en baby'tje  Hier werden we elke ochtend om 5.00 gewerkt door de brulapen die in de boom tegen over het hostel leven.


Bahia Drake en Corcovado, slapen tussen de slangen
Onze laatste stop was wel de topper van de reis door Costa Rica, we zijn vanuit Uvita met de bus naar Sierpe gegaan waar je een boot pakt door mangrove, rivier en open zee naar een van de meest geïsoleerde stukken van dit land; Bahia Drake. We hebben hier 4 nachten gelogeerd bij Jumanji Bungalows. In de eerste week van Costa rica was ik een Nederlands stel tegen gekomen die zo enthousiast waren over deze plek dat we hier gewoon heen moesten. Jumanji bungalows ligt wat verder het binnenland in van de baai over een weg, rivier, en gaten hobbels en rode aarde en heeft sinds een paar jaar elektriciteit. Hier wonen Simone een Nederlandse meid van 31 met haar Costa Ricaanse man Vladimir en hun zoontje van bijna 2. Het is een heel bijzonder stel zij woont al 10 jaar in Costa Rica en heeft altijd met dolfijnen gezwommen, 15m onder water zonder scuba diving uitrusting. (free diving noem je dat) Hij is Chef kok! En heeft dus ook elke avond de lekkerste 3 gangen menu voor ons voorgeschoteld; zwaardvis, vis carpaccio en chocolade mouse en ijs van eigen cacao bonen. De natuur is hier op zijn allermooiste maar ook op zijn aller gevaarlijkst. Hier leven ontzettend veel slangen, de gevaarlijkste die je hier niet tegen wil komen is de Fer-de-lance een agressieve slang als je met hem in aanraking komt achtervolgt hij je (de rest wil je niet weten), giftige kikkertjes, puma’s, jaguars en nog heel veel wat wij niet kennen.
De eerste 3 nachten zat mijn brein ook op jungle modus en heb ik niet echt rustig  geslapen vooral niet na de 2e avond toen Daniel de deur van ons huisje uit liep net na zonsondergang, “Kijk een hele grote slang!!!” Bahia drake ligt aan de rand van Corvocado national park. Door National Geographic ook wel omschreven als het stuk natuur met de grootse biodiversiteit op deze planeet. En dat klopt ook we zijn hier de 3e dag met de boot heen gevaren en met een gids op pad geweest in een ochtend hebben we alle dieren gezien die je maar kan wensen, alle 4 de aapsoorten die in Costa Rica leven: Brulaap, Spidermonkey, Squirrelmonkey en White face Capuchin aap, Tapir (geweldig droog beest), Miereneter een prachtig beest die snel in de boom klom en heel rustig naar beneden gleed, een neusbeer die eten zocht en voor ons kwam drinken in de rivier, wilde zwijnen met kleintjes, insecten, spechten, tucans, ara’s klein vogeltje familie van de qetzal vogel. Van Simone hoorde we later dat we met Javier, ook de beste gids hadden getroffen van de baai. Hij vond echt alles.


Duiken met haaien en een krokodil op het strand
Een uur uit de kust van Bahia drake ligt Cano Island. Hier wordt veel gesnorkeld en gedoken. Zo’n 2 jaar terug hebben Daniel en ik ons Duik-brevet gehaald in Thailand dus dit was een mooie kans om weer een duik te maken. Alhoewel ik er niet meer zo zeker van was en dacht te gaan snorkelen tot dat ik in de boot zat. De duik instructeur was heel relaxed en gaf aan dat ik gewoon kon proberen mocht het niet goed gaan kon ik alsnog snorkelen. En daar gingen we dus toch met z’n 2en. De eerste duik gingen we naar de zeebodem zo’n 17m diep en daar lag gelijk al 1 haai en om de hoek van die rots nog 1 en er lagen dus 4 white tip sharks. Van zo’n 2 meter lang.  Ik wou eigenlijk aan de duikinstructeur vragen of hij gek was geworden maar dat gaat lastig 17m onder water met een tank op je rug dus je moet heel rustig blijven en er gewoon maar van genieten. Gelukkig ging dit ook goed.
De grote schollen vissen die hier zwemmen, zijn geweldig mooi om te zien, verder kwamen we nog een paar haaien tegen die rustig wegzwemmen. Bij de 2e duik kwamen we ook roggen tegen en hele grote vissen.
Bahia Drake is echt een geweldige plek, we zijn de andere dag dat we hier hadden door Vladimir met de quad een heel eind verderop in de baai afgezet zodat we 5 uur terug konden lopen langs het strand en over paden door jungle van de kust af. Alleen de rit op de quad door het binnenland was al geweldig. Afgelopen nacht, de laatste en 4e nacht in Bahia drake was de eerste nacht dat ik rustig kon slapen. Toen we ’s ochtend richting strand gingen om op de boot te wachten die ons weer terug naar Sierpe bracht dacht ik dat we alle gevaren van de natuur getrotseerd hadden totdat er een aanhang wagen met een hele grote krokodil naast Daniel parkeerde. De man die hem bracht had hem gevangen omdat deze krokodil vlakbij een huisje lag in de baai en ze waren bang dat hij de kinderen van deze familie op zou eten. Hoe hij hem gevangen heeft vraag ik mij af maar hij lag netjes met een touwtje om z’n bek, en z’n handen en benen op z’n rug vast gebonden. Ze sleepten hem het strand op waarna het steeds drukker en drukker werd, alle scholen in de baai liepen uit om de krokodil te komen bekijken en aan te raken. De kinderen hadden een krokodil nog nooit van zo dicht bij gezien. (gelukkig maar) De man ging de krokodil vervoeren in een bootje en weer uitzetten in de mangrove rivier waar wij ook weer door terug moesten varen, gelukkig vertrok onze boot eerder en kwam de krokodil niet bij ons in de boot. (wat Daniel wel leuk had gevonden).
Gisteren zijn we dan weer terug gereisd vanuit de fantasie wereld van de jungle naar San Jose het vertrekpunt uit Costa Rica. Wie nu nog niet overtuigd is om op reis te gaan laat ik graag thuis nog meer foto’s en video’s zien! ( - : 

aapjes voor ons balkonuitzicht in Manual Antonio national park
omgeving van Uvita


Kust van Uvita Marino ballena

Op weg naar snorkel tripschildpad onderweg vanuit de boot

hostel in Uvita Cascade Verde


Op weg naar Bahia Drake door de mangrove


wandeltocht langs de kust van Bahia drake
de weg naar ons verblijf: Jumanji bungalows

Jumanji bungalows


zwaardvis in rum en kokosmelk

Naar Cano Island, duiken met Daniel, haaien en roggenbijkomen na het duiken met haaien
de weg langs ons verblijf
net na zonsondergang voor ons huisje...


Corcovado

Tapir!!


Familie van de QetzalSpidermonkey

Miereneter

Neusbeer

Squirrel monkeys

onze taxi

vertrek op het strand

goeie vangst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten